Ga naar de inhoud

Over 'Zeeën van Ruimte'

In Oosterse tradities noemen ze het de geur van de woestijn. Ik noem het de beste geur van alle. Dit, de plekloze plek waar de mysticus heentrekt om de woelige wereld achter zich te laten, en God te vinden.

Er wordt nooit iets gevonden, en het is met deze schitterende ineenstorting waar jij vol wordt van leegte, en leegte vol van jou. God noch leven noch jij bestaat, en alles is werkelijk niets. Ten diepste ben je er niet. Dat is de schoonheid, de vreugde en de vrijheid van het onvermijdelijke.

‘Zeeën van ruimte’ is mijn poging Dit in woorden te vangen.

Mijn kleinood is verkrijgbaar in een unieke uitgave. De bundel heeft een linnen omslag. De letters zijn tijdens het drukproces niet in het linnen gedrukt, maar met veel precisie en geduld als het ware op het linnen gelegd. Het linnen is vervolgens met de hand gesneden en ook handmatig om de bundel gevouwen.

Wie de omslag verwijdert, ontmoet een compleet blanco kunstwerk van anonieme leegte: geen naam, geen titel, geen inhoudsopgave, geen paginanummering en zelfs geen isbn. Het onbekende dat zich kenbaar maakt in de vorm.

In de bundel staat geen letter te veel en iedere zee is een spontaan galmen van absoluut niets. Een stil-leven zonder aanleiding, ingang, consequentie of reden.

De woorden zijn gedrukt op ongestreken papier met een hoge ‘opdikking’. Papier bestaat (kortweg) uit meerdere lagen van vezels. De hoge opdikking betekent dat er in het papier meer ruimte zit tussen alle lagen. Zeeën van ruimte..

Om ook de aarde te eren, zit bij iedere bundel een apart blad lokta-papier bijgevoegd. Lokta-papier is met de hand vervaardigd papier uit Nepal. Het staat bekend om zijn speciale textuur en uitzonderlijke duurzaamheid. De oudste beschikbare manuscripten van Boeddhistische tekst werden vastgelegd op dit papier.

Ik voorzie dit bijzondere stukje papier van een klein (on)persoonlijk bericht. Ieder lokta-papier is door mij met de hand gescheurd. Ja, dat is monnikenwerk.

Ik heb vier jaar aan deze bundel gewerkt.

En toen mijn hart af was, werd ik mens.

Bestel hier 'Zeeën van ruimte'

Image